Hírek

Hírek oldal
Ahol már tananyag a baktériumtrágya

Ahol már tananyag a baktériumtrágya

September 01,

A baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (VÁGMSZIK) örömmel fogadta az Agrova Kft. megkeresését, hogy szakembereink megismertessék a diákokkal a fenntartható mezőgazdaság egyik alappillérét: a talajoltást.

Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezetője és Balogh Attila műszaki vezető – aki korábban maga is VÁGMSZIK gépész tanulója volt – tartott előadást az iskola diákjainak és tanárainak a baktériumtörzsek jelentőségéről. Az előadást követően Vajda Péter felajánlott az intézménynek 10 hektárra elegendő Phylazonit baktériumtrágyát, majd a gyakorlati oktatás keretében megismertették a tanulókkal a Phylazonit kijuttató szerkezet felépítését, működését, felszerelését és beállítását.

Amint az iskola szakoktatója, Czine Zoltán tájékoztatott, április elején, a gyakorlaton lévő tanulókkal meg is kezdték a kijuttató szerkezet felszerelését a kiválasztott 4,2 méter munkaszélességű ásóboronára, a legjobb bedolgozás érdekében. Először összeállították a szórókeretet, majd a tartály tartókeretét készítették el és szerelték fel. Ezután az elektromos szivattyú és a kiegészítő szerkezeti részek következtek: a szűrők és a nyomásszabályzó egység. Utolsó mozzanatként az erőgép elektromos hálózatáról „életre keltették” a kijuttató berendezést, és beszabályozták a kijuttatni kívánt mennyiséget. Az egész művelet mintegy nyolc órát vett igénybe. Több csoport is részt vett a szerelésben, így összesen több mint negyven tanuló kapcsolódhatott be az előkészítő munkálatokba.

Az Agrova Kft.-től április 7-én az iskola megkapta a 150 liter Phylazonitot, amelyet másnap a gyakorlaton lévő tanulókkal juttattak ki, így tanítva meg őket a helyes technológiára. A Phylazonittal kezelt terület mellett kialakítottak egy kontroll-parcellát is, amelynek köszönhetően nyomon tudják majd követni a baktériumtrágya hatását a kukoricára, illetve a talaj szerkezetére.

„Intézményünkben sok diák családja gazdálkodik. Több tanulótól is kaptam visszajelzést, amely szerint ők is beépítenék technológiájukba e természetes tápanyag-visszapótlási módot. Jómagam is – gazdálkodó ember révén – elkötelezett híve és használója vagyok a baktériumtrágyának. Iskolánk bizakodva várja az új technológiától a több, és magasabb minőségű termést, illetve azt, hogy a baktériumkészítménynek köszönhetően újra élet költözzön talajainkba” – írta cégünknek küldött levelében Czine Zoltán, megköszönve az Agrova Kft.-nek a rendelkezésükre bocsátott Phylazonit terméket. „Természetesen folyamatosan nyomon követjük növényeink fejlődését, és az elért eredményekről beszámolunk” – tette hozzá a szakoktató.

Vissza a bejegyzésekhez