Hírek

Hírek oldal
A szőlőben is bizonyít a Phylazonit

A szőlőben is bizonyít a Phylazonit

September 07,

A Phylazonit talajoltás szőlőben való alkalmazásával kapcsolatos kísérletbe kezdett az elmúlt évben tanácsadó kollégánk. A tesztek ugyan még javában zajlanak, ám az első eredmények kifejezetten biztatók!

Nógrád és Heves megyében dolgozó tanácsadónk, Fónad István Kerecsenden, a Nagyaszó dűlőben állította be a Phylazonit-kísérletet. Ez az ültetvény csaknem harmincéves, magyar nemesítésű Zenit fehér borszőlő. A kísérlet szempontjából fontos információ, hogy az egykori téesz-telepítésben a teszt- és a kontrolltőkék között 3 méter a sortávolság.

„A Phylazonit MC talajoltóanyagot 2013 októberének végén juttattuk ki, nagy vízdózissal, közvetlenül a tőkefejhez locsolva, 30 liter/ha mennyiségben. A kijuttatás idején az aszály miatt nagy repedések voltak a talajon, és ezeken keresztül a Phylazonit azonnal a gyökérzónába került, forgatás vagy bedolgozás nélkül” – tudjuk meg Fónad Istvántól. Kollégánk hozzáteszi: „A Phylazonit növényre gyakorolt hatását először a fakadás után lehetett látni, amit az idén május 13-án készült fényképek is igazolnak. Ezeken az látszik, hogy a kezeletlen területen a fakadás gyengébben indult, és nem volt minden rügy esetében egyöntetű.”

Kezeletlen Zenit szőlő májusban Phylazonittal kezelt szőlő májusban

Az egy hónappal később, június 11-én készült fényképekről már az is kitűnik, hogy mennyi fürtkezdemény, és milyen fejlettségi állapotban van a kezelt és a nem kezelt ültetvényen. „A fürtök már nagyrészt túl vannak a virágzáson. Egyértelműen látszik – és ezt a tényt a véletlenszerűen kiválasztott tőkéken végzett számolás is alátámasztja –, hogy a kezelt terület legalább 5–10%-kal több fürtöt nevel. Ráadásul a kötődés, a bogyó fejlődése is különbséget mutat a kezelt és a kezeletlen területen álló tőkék között” – tájékoztat Fónad István.

Kezeletlen Zenit szőlő júniusban Phylazonittal kezelt szőlő júniusban

Amint megtudjuk, a kontroll terület tavasszal műtrágyát kapott, a Phylazonittal kezelt területre viszont az első permetezéssel egy menetben (Microthiol, Vondozeb, Dithane m45) 3 liter/ha dózisban Energia Humint juttattak ki. A kísérlet folytatódik, a végleges eredményről a szüret után beszámolunk.

Vissza a bejegyzésekhez