Hírek

Hírek oldal
Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

September 07,

A kapásnövényeknek virágzás előtt különösen fontos az optimális tápanyagellátás, hiszen ez alapvetően meghatározhatja a magas hozamot és a jó minőségű termést. Ezt a célt a leghatékonyabban és leggazdaságosabban az Energia Humin lombtrágya segítségével érhetjük el.

Az Energia Humin lombtrágya révén nem alulról, a talajon keresztül, hanem felülről, közvetlenül a lombozaton keresztül láthatjuk el a növényeket a fejlődéshez és a bőséges terméshozamhoz szükséges tápanyagokkal, ami elengedhetetlen a termésbiztonsághoz és a jövedelmező termeléshez. Az Agrova Kft. által forgalmazott készítmény a mikroelemek teljes palettáját tartalmazza, méghozzá a legmagasabb koncentrációban. Emellett a lombtrágyában található, jól felszívódó nitrogén-, foszfor- és kálium-hatóanyag – valamint az anyagcserét, légzést és növekedést serkentő hormonok – még látványosabbá teszik a hatását.

Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

Az Energia Huminban szerves savak, cukrok, természetes huminsavak és fulvosavak találhatók. Ez utóbbiak egyrészt a tápelemek gyors és hatékony felszívódását segítik, másrészt önmaguk is – mint afféle folyékony humusz – könnyen felvehető és gyorsan hasznosuló táplálékot jelentenek a növénynek. Ezek a természetes kelátképző anyagok emellett javítják és gyorsítják a növények tápelemreakcióját” – tudjuk meg Szabó Istvántól, az Agrova Kft. szakmai és fejlesztési vezetőjétől.

Napraforgó-állományokban csillagbimbós állapottól, kukoricában pedig 4–6 leveles kortól javasolt az Energia Humin alkalmazása. „A napraforgó számára a jó terméshez nélkülözhetetlen mikroelem a bór, amelyet az Energia Humin jól hasznosuló, kelatizált formában tartalmazza” – mondja Szabó István. A szakember hozzáteszi, hogy a kukorica számára a cink különösen fontos mikroelem. A magyarországi, többnyire cinkhiányos talajokon ezt az elemet pótolni kell, és erre az Energia Humin maximálisan alkalmas. „Az utóbbi időben egyre több szó esik a titánról, mint nélkülözhetetlen mikroelemről. Ez az elem erősíti a növények stressztűrését, javítja a pollenek termékenyítő képességét, és erősíti a fotoszintézisben fontos szerepet játszó vas hasznosulását. Az Energia Humin azon kevés lombtrágyák egyike, amelyek tartalmazzák a titánt, ezt a különösen fontos nyomelemet!” – tájékoztat Szabó István.

A kapásnövényeknél az Energia Humin lombtrágya kijuttatását általában az aktuális növényvédelmi munkaműveletekkel – késői posztemergens gyomirtás, rovarölőszeres védekezés, illetve napraforgónál az állományvédelem – együtt, egy menetben célszerű elvégezni. A javasolt dózis mindkét növénynél 4–6 l/ha, amit 200–300 l/ha vízben kell elkeverni.

Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

Az Energia Humin lombtrágyát virágzás alatt nem szabad használni! „A minél jobb eredmény eléréséhez érdemes két kezelést végezni 10–14 napos eltéréssel, az aktuális növényvédelmi munkákkal ütemezve. Minden állománykezelésnél célszerű az első alkalommal használt kombinációból keverési próbát végezni: kis mennyiségű vízben összekeverni az együtt kijuttatandó szereket. Ha nem képződik csapadék, nem túrósodik, nem kocsonyásodik a próbakeverék, akkor a készítmény biztonsággal bekeverhető a permetlétartályba. Így elkerülhetők a kellemetlen dugulások.” – tanácsolja szakmai vezetőnk.

Vissza a bejegyzésekhez