Hírek

Hírek oldal
„A számokkal győzött meg igazán a Phylazonit”

„A számokkal győzött meg igazán a Phylazonit”

October 14,

A Tolna megyei Attalán gazdálkodó partnerünk földjén az idén kimagasló eredményt produkált a napraforgó. A 4,8 tonna/hektáros hozam elérésében Hambuch Árpád szerint alapvető szerepet játszott a Phylazonit talajoltás alkalmazása.

Hambuch Árpád 108 hektáron gazdálkodik a Tolna megyei Attalán. Saját bevallása szerint kifejezetten szerencsés a terület bontása: 6 és 20 hektár közötti táblákból áll. Az idén két táblába vetett napraforgót, az egyik hat-, a másik tízhektáros. Mindkét táblában alkalmazta a Phylazonit talajoltást, hasonlóan a többi területhez is, ahol kukoricát és búzát termel.

„Az idei napraforgótermés minket is meglepett, nem vártunk ekkora hozamot” – újságolja a gazda. Mint mondja, már a nyár elején látszott a Phylazonit hatása: „A forgóba nem juttattunk ki talajoltóanyagot, és szemmel látható volt a különbség a növények fejlettségében. A másik dolog, ami szembeötlő volt, nemcsak itt, hanem a többi növénynél is: az állomány egyenletessége.”

A napraforgó előveteménye kukorica volt, a tarlómaradvány a területen maradt. A területet ősszel felszántották, tavasszal hengerelték; kombinátorral készítettek magágyat, ami előtt 500 kg/ha 27%-os pétisót kapott. A vetéssel egy menetben a vetőgépre szerelt Phylazonit kijuttató szerkezettel alkalmazták a Phylazonit MC talajoltóanyagot. „A Phylazonitot közvetlenül a magágyba juttattuk ki, és azonnal le is zártuk a talajt” – magyarázza Hambuch Árpád.

A gazda az idei szezonban – egészen pontosan a nyáron aratott őszi búza vetésekor – kezdte használni a talajoltást, és amint mondja, valójában csak néhány év múlva várt valóban látható, mérhető eredményt. „Arra gondoltam, hogy a baktériumok majd elkezdenek dolgozni a talajban, lassacskán kialakul egy egészséges talajélet, és ennek szépen lassan meglesz a kézzel fogható eredménye is. Őszintén meglepett, hogy már az első évben ilyen látványos hatást produkált. Az eredmény a többi környékbeli termelő területeivel összevetve is meggyőző. A környéken az idén 40–45 mázsa volt a legjobb termés a napraforgóban, de volt, ahol csak 32 mázsát adott a föld” – mondja a gazda. Hangsúlyozza, hogy az eddigi tápanyag-ellátási technológián szándékosan nem változtatott.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol azoknak a termelőknek, akik most kezdik használni a Phylazonitot, Hambuch Árpád a talajoltóanyag tárolási és használati szabályainak szigorú betartására hívja fel a figyelmet. „Jómagam igyekszem minél hamarabb felhasználni az anyagot, és a jó eredmény egyik alappillérének tartom, hogy a Phylazonitot azonnal bedolgozom a talajba, és lezárom a felszínt” – mondja, hozzátéve: a keveréshez felhasznált csapvizet előtte két napig állni hagyja, hogy biztosan eltávozzon belőle a klór.

„Engem meggyőzött a Phylazonit, először a növények fejlettségével, egyenletességével, egészséges színével, aztán a kombájn nyomán a számokkal. Nagyon jó döntésnek tartom, hogy belevágtam, a jó eredmények mellett azért is, mert minden szükséges támogatást megkapok a cégtől, példaértékűen jó a kapcsolattartás és a területi tanácsadó hozzáállása, segítőkészsége” – tájékoztat a gazdálkodó. Hambuch Árpád, mint mondja, biztos, hogy a jövőben is használni fogja a Phylazonitot: „Errefelé úgy tartják a gazdák, hogy amit lehet, azt »be kell rakni a mag alá«, mert meghálálja a föld...”

Vissza a bejegyzésekhez