Hírek

Hírek oldal
Megjelent a zöldítési program gazdálkodói kézikönyve

Megjelent a zöldítési program gazdálkodói kézikönyve

February 06,

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal gondozásában megjelent a Zöldítés gazdálkodói kézikönyv. A mezőgazdasági termelők munkáját segítő kötet már letölthető digitális formában!

Az agrártámogatások igénylésének rendszere 2015-ben jelentősen módosul. Mindez nemcsak új támogatási formák megjelenésével, de a támogatási feltételek változásával is együtt jár. Ám ezek között a legjelentősebb kétségkívül a zöldítési program elindítása.

A zöldítés kifejezés az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági tevékenységeket, gyakorlati megoldásokat takarja. Legfontosabb célja, hogy a gazdálkodók minél nagyobb mértékben járuljanak hozzá a mezőgazdaság alapját is képező környezeti és természeti erőforrások megőrzéséhez. Minden termelőnek, aki egységes területalapú támogatásban részesül, teljesítenie kell ezeket a követelményeket, hacsak valamilyen módon nem mentesül e kötelezettség alól. A zöldítés feltételrendszerének teljesítése igencsak "zsebbe vágó" tényező, hiszen a hektáronként csaknem 70 ezer forint összegű területalapú támogatásból mintegy 24 ezer forintot jelent majd!

A most megjelent Zöldítés gazdálkodói kézikönyv célja, hogy a legapróbb részletekig segítse a gazdálkodókat a követelmények betartásában. A kiadvány digitális változata ide kattintva letölthető, de az ígéretek szerint hamarosan minden, legalább 8 hektáron gazdálkodó kamarai tag postán is megkapja a nyomtatott könyvet.

Amint megtudtuk, a NAK honlapján elérhető az átfogó támogatási, valamint a zöldítéshez kapcsolódó kalkulátor is. A kamara mindazonáltal azt javasolja a mezőgazdasági termelőknek, hogy ha kérdésük van a megváltozott támogatási rendszerrel, a kérelmek elkészítésével és benyújtásával, illetve a zöldítési programmal kapcsolatban, akkor forduljanak bizalommal a területileg illetékes falugazdászokhoz. Fontos azonban tudni, hogy a kérelmek benyújtása a szerteágazó változások miatt a megszokottnál több időt vesz igénybe, ezért tanácsolják, hogy a gazdák lehetőleg minél hamarabb tájékozódjanak az őket érintő változásokról, és ha szükséges, keressék fel falugazdászukat.

Vissza a bejegyzésekhez