Hírek

Hírek oldal
A csőpenészgombák toxinjaival nem lehet kukoricázni

A csőpenészgombák toxinjaival nem lehet kukoricázni

February 19,

A januári AGROmashEXPO az újdonságok megtekintése mellett nem csak az üzleti-, hanem a baráti- és szakmai beszélgetésekhez is kiváló alkalmat adott. Dr. Szieberth Dénes a Magyar Kukorica Klub elnöke nem csak azokról a terméseredményekről beszélgetett Vajda Péterrel az Agrova Kft. vezetőjével, amelyekben bizonyosan szerepe volt a Phylazonit évek óta történő használatának, hanem a kukoricatermesztés aktuális kihívásai is szóba kerültek.

Azt, hogy az AGROmashEXPO rekord látogatottsággal zár, még nem lehetett tudni, azt azonban igen, hogy a 2014. évi, 9 millió tonnát meghaladó kukoricatermés egészen kiemelkedő, az már biztos volt. Sajnos a természet sokszor olyan, hogy amikor az egyik kezével ad valamit, akkor a másikkal elvesz. A kiemelkedő termésmennyiség ugyanis sok helyen komoly gondot jelentő toxintartalommal párosul.

Most a 21. század elején két nagy kihívással kell szembenézni a mezőgazdaságnak. Az egyik a termésbiztonság, a másik pedig az élelmiszerbiztonság. Az előbbinek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt nehéz megfelelni az utóbbinak pedig az egyre szigorodó élelmiszerminőségi követelmények miatt.

Dr. Szieberth Dénes és Vajda Péter egyetértettek abban, hogy a 21. században már nem lehet elég sok kukoricát termeszteni. A minőség, aminek jelenleg talán a legfontosabb paramétere az alacsony toxintartalom, alapvetően meghatározza az eladhatóságot, a termény árát és ezek eredőjeként a termesztés üzleti sikerét.

A kukoricát fertőző csőpenészgombák toxinjait fél évszázada még alig ismerték, jelenleg viszont a korszerű analitikai módszereknek köszönhetően pontosan mérhető a termény toxintartalma. Fontos megjegyezni, hogy a csőpenészgomba toxinok azért nagyon veszélyesek, mert a haszonállatokat megbetegítik, rontják a gyarapodásukat és az állati termékeken keresztül a fogyasztóra is veszélyt jelentenek. Abszolút indokolt ezért, hogy az állattenyésztők csak a megfelelő takarmányt hajlandók az állataiknak adni és zéró vagy minimális toxintartalmú terményért magasabb árat is megadnak, hiszen ez megtérül a tenyésztés során.

Ma már szerencsére sokat tudunk arról, hogy hogyan lehet minimalizálni a kukorica értékét rontó csőpenész toxinok szintjét. Ez a nagy termésszint eléréséhez hasonlóan több tényezős dolog (ellenálló hibrid választása, a túlzott N műtrágyázás kerülése, a rovarkártevők elleni védekezés) de kétségtelen, hogy az elsődleges dolog az a talaj, amibe a vetőmag belekerül. A csőpenészgombák ugyanis a talajban telelnek ahova a beteg növénymaradványokkal kerülnek és innen indul az új fertőzésük.

Ha alacsony toxintartalmú kukoricát akarunk, akkor az első dolog, hogy Phylazonit-os talajoltással segítjük a növényeinket, hogy energikusabbak legyenek, valamint megteremtjük a gyökérzónában azokat a feltételeket, amelyek elősegítik a természetes tápanyagutánpótlást és a káros anyagok, valamint mikróbák visszaszorulását. Ez az a téma, amely a közös cél és a közös felelősség okán szakmai együttműködésre készteti a kukoricatermesztés érintettjeit.

Vissza a bejegyzésekhez