Hírek

Hírek oldal
Értékes díjakkal támogattuk a Talaj Éve legnagyobb eseményét

Értékes díjakkal támogattuk a Talaj Éve legnagyobb eseményét

September 08,

Nagy megtiszteltetés és természetesen nem véletlen választás volt, hogy a Talajév legnagyobb szakmai eseményét éppen Magyarországon rendezzék. Szeptember 1. és 5. között 28 országból érkező közel 100 talajtanos szakember vett részt az „International Field Course and Soil Judging Contest” elnevezésű rendezvényen. A fő szervező a Magyar Talajtani Társaság, illetve annak elnöke, Michéli Erika professzorasszony volt, aki a Szent István Egyetem Talajtani Tanszékét is vezeti. A magyarországi helyszín részben az ő érdeme, részben a nemzetközi talajtanos szakma elismerésének kifejezése a magyar talajtudomány iránt.

A Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában a rendezvényt megnyitó Nagy István az FM parlamenti államtitkára mély tiszteletét fejezte ki a szervezők és a résztvevők felé és hangsúlyozta, hogy a minisztérium mindent megtesz a talajok védelmében és a talajtanos szakma támogatására. Amúgy éppen ő volt az, aki nemrég bejelentette, hogy a következő évtől jelentős támogatást kapnak azok a termelők, akik a talaj védelme és a termőképesség javítása érdekében olyan technológiai elemeket is használnak, mint a szervestrágyázás, a zöldtrágyázás, vagy a baktériumtrágyázás. A rendezvényen a szaktekintélyek értékes mondataiban az az üzenet volt a közös nevező, hogy a talajokat megfelelően védeni és hatékony de fenntartható módon használni csak úgy lehet, ha minél többet tudunk a talajokról. Természetesen az elmúlt 100 év során hatalmas információmennyiség halmozódott fel a világ talajaival kapcsolatban, de az a terület egyrészt szinte olyan végtelen, mint a csillagászat, másrészt az intenzív mezőgazdaság következtében az utóbbi 50 év során többet változtak a Föld művelés alatt lévő területeinek talajai, mint a megelőző 5000 évben. Fontos tehát, hogy minél többen, minél többet tudjanak a talajokról és ezt a tudást illetve annak gyakorlati vonatkozásait megosszák a termelőkkel segítve őket a hatékony gazdálkodásban és a talajminőség megőrzésében. Egy ilyen esemény és annak csúcspontja a talajleíró verseny pedig a legjobb dolog, amely ezt a célt szolgálja.

A rendezvényt azok a hosszútávon gondolkodó cégek támogatták, akik különösen szívükön viselik a talajok megmaradását. A feszített program miatt részükre felszólalási lehetősg nem volt, viszont a támogató cégek logója – KITE, Syngenta, SGS és a Phylazonit – végig szerepelt a kivetítők. A résztvevői mindnyájan megkapták a Phylazonit ajándékát a Beforgatott jövő című könyv angol változatát és a cég által az eseményre készített praktikus jegyzettömböt használták az 5 nap során.

A talajleíró verseny úgy zajlott, hogy Nádudvar határában, különbőző területeken és talajokba, szépen megásott gödrökben kellett a versenyzőknek pontos leírást készíteni az egyes talajrétegekről. A képen a favoritként érkezett és győztesként távozó amerikai csapat. A négy fiatal talajszakértő négy különböző államban található, nagyhírű egyetemről érkezett és szemlátomást nagyon komolyan vették a versenyt.

Az első kép a nádudvari Timarina étteremben készült a rendezvényt záró díszvacsorát követő eredményhirdetésen. A győztes amerikai csapat tagjai végtelen örömmel vették, amikor Michéli Erika, a talajleíró verseny (Soil Judging Contest) főszervezője bejelentette, hogy a legnagyobb trófeát jelentő csapatfődíjat ők vehetik át Vajda Pétertől, a Phylazonit Kft. igazgatójától. A fát ábrázoló alkotás azt az ősi egyiptomi felismerést jeleníti meg, hogy minden fa alatt a földben van egy másik fa, a gyökérzet és a föld feletti és alatti növényrész nem létezhet egymás nélkül.

Vissza a bejegyzésekhez