Hírek

Hírek oldal
Szécsi Zoli: már az árva kelés is brutális volt a Phylazonittal kezelt területeken!

Szécsi Zoli: már az árva kelés is brutális volt a Phylazonittal kezelt területeken!

January 18,

 

Milyen munkálatokat végeztek így év elején? Van valami újdonság nálatok?

Igen, már most szereztem egy 2,8 méteres, függesztett, magyar gyártású kompaktort a szép és tökéletes magágyhoz, mert szerintem ez az alapja. Elöl van egy sor csipkés tárcsa, utána jön a 21 rugós kapa, hátul pedig két sor rögtörő henger. És természetesen már összeállítottam a mű- és baktériumtrágya tervet is. Ilyenkor egyébként leginkább a gépek karbantartása zajlik. A leszerelése azoknak, amik eddig dolgoztak, és ha vannak, akkor az új gépeknek a beüzemelése.

 

A vetési terv, hogy melyik táblába mi kerül, nagyjából már megvolt, amikor megjöttek a talajvizsgálati eredmények, ehhez igazítottuk a műtrágyázást is. Bár tudom, nem teljesen hagyományos, hogy alaptrágyát nem raktam, de addig nem akartam kiszórni a műtrágyákat, amíg nem voltak meg az eredményeink.

Mit mutattak az eredmények?

Eléggé vegyes képet. Azok a területek, amiket korábban már a mi cégcsoportunk használt, azok nagyjából egyensúlyban vannak. Amiket most vettünk vissza, azok 5,5 PH-ig lementek, és ezzel együtt kalciumhiányossá is váltak. Foszfor, kálium tekintetében még csak-csak elmenne a minősége, de a PH-értékük nagyon eltolódott a rossz irányba.

Korábban, ugye nem voltak vizsgálati eredmények, így a ’tankönyvi példákat’ követtem. Most az derült ki, hogy egy picit túl sok műtrágyát használtam azokon a területeken. De amelyik föld a műtrágya mellé a baktériumtrágyát is megkapta, az már nagyon-nagyon jó állapotban van. És ugye, azokon a helyeken a baktériumtrágya még csak 3-4 hónapot dolgozott, és már ilyen jól látható a javulás, kézzelfoghatóak az eredmények. Ahová a Phylazonitot is kiszórtuk, ott (ugyanazon a táblán belül) a PH egy bő féllel, a kimutatott foszfor és kálium pedig körülbelül 30-40 százalékkal magasabb. Már nagyon várom, hogy az ugyanazokról a helyekről vett talajmintákat 1-2 éves időkülönbségekkel összehasonlíthassam. A mostani mérés után a műtrágyát a laboreredmények alapján, a baktériumtrágyát pedig ’tiszta erőből’ használom.

A tápanyag utánpótlási terv még nem teljesen készült el, de már azon is dolgozunk.

 

A korábbi évekhez képest változtattok valamin?

Az alapvető vetésforgóba most beleillesztjük a kukoricát is, ami nálunk ’újdonság’. Ez egyelőre inkább kísérlet jellegű, tehát kisebb területen lesz. Többségében a kalászosok lesznek, azok már a vetés előtt kaptak egy adag baktériumtrágyát.

Ráadásul úgy tudom, hogy kísérleti telep leszünk, tehát a jelenleg piacon lévő baktériumtrágyák mellett (bizonyos területeken) egy jelenleg fejlesztés alatt állót is kipróbálunk. Ez egy üzemi kísérlet lesz, tehát táblán belüli eltérésekkel fog dolgozni.

Szeretem a növényvédő szerek közül kipróbálni az újakat, mert azok gyakran jobbak is. Azt úgyis tudjuk, hogy a környéken ki  mit használ. S ha elmész a földje mellett, meglátod, hogy milyen eredményességgel, de odafigyelek arra, hogy ki mit mond, kinek milyen tapasztalatai vannak.

Majdnem egész Magyarország nitrátérzékeny terület, épp ezért elméletileg a talajvizsgálati eredmények, és a hozzájuk tartozó tápanyag gazdálkodási terv nélkül egyáltalán nem lehet kiszórni nitrogén hatóanyagot. De én nagyon örülök, hogy megcsináltattam a vizsgálatot, mert így teljesen meg tudom érteni az elmúlt évek történéseit, és jobban tudok tervezni.

Egyébként nagyon érdekes volt, hogy a kellő mélységben szántva elvégeztük a tarlóhántást az őszi  kalászosok után. Az árpának és a búzának a tarlóját Phylazonittal hántottuk meg, és (a korábbi évekhez képest) annyira brutálisan buja volt utána az árva kelés ezeken a területeken, hogy egészen elképedtünk. A Phylazonit akkora lökést adott a talajnak, hogy alig tudtuk az árva kelést aláforgatni. Engem nagyon meglepett az, hogy a Phylazonit ennyire láthatóan és kézzelfoghatóan hatékony. Várom már, hogy magával a terméssel milyen eredményeket fog hozni.

Vissza a bejegyzésekhez