Hírek

Hírek oldal
Az új módszer kiállta a próbát!

Az új módszer kiállta a próbát!

March 04,

 

Sárbogárdi partnerünk – cégünk közreműködésével – tanulságos kísérletbe fogott.

A kísérlet során egyfelől a hagyományos, forgatásos tarlóhántást hasonlítottuk össze az okszerű, vízmegtartó, szántás nélküli talajműveléssel. Másfelől arra is kíváncsiak voltunk, hogy eredményez-e jelentős különbséget a fehér mustárkultúrában, ha a tarlómaradványok lebontását elősegítő őszi baktériumtrágyázás után tavasszal, vetés közben újra megkínáljuk Phylazonittal a táptalajt.

Tavasszal mindkét táblában, a gabonavetőgépre szerelt injektáló berendezés segítségével, a vetéssel párhuzamosan juttattuk ki a baktériumtrágyát: ekkor már Phylazonit Talajoltót használtunk, 15 literes hektáronkénti dózisban. A forgatás nélküli technológiával művelt terület tehát kétszer, a hagyományos, szántott kontrolltábla viszont csak egyszer, a vetéskor kapott baktériumtrágyát.

 

Az eredmények

A fehér mustár vetését követően először öt nap múlva vettünk mintákat. A kontrollterülettel összehasonlítva, szabad szemmel is jól látszott a kísérleti tábla talajának jóval magasabb nedvességtartalma.

A vizsgálathoz mindkét területről tíz-tíz darab csírát emeltünk ki. A köckerlinges, forgatás nélküli technológiával művelt, két ízben is Phylazonittal kezelt táblában a csíranövények egytől egyig fejlettek, átlagosan 1,5–2 centiméteresek voltak, míg a kontrollterületről vett minta javarészt még csak ekkor kezdett csírázni.

Phylazonittal kezelt  kontroll

Egy héttel később újra megvizsgáltuk a talajt. Míg a kísérleti területen ekkor már a magoncok is megjelentek a felszín felett, addig a kontrollterületen még a kelésnek sem volt látható jele.

  

Vissza a bejegyzésekhez