Hírek

Hírek oldal
Energia Humin - Ezen nincs mit számolni

Energia Humin - Ezen nincs mit számolni

May 04,

 

Az Energia Humin lombtrágya a kultúrnövények fejlődéséhez és a magas hozamhoz szükséges mikroelemek teljes palettáját biztosítja. Emellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek a tápanyagok gyors és hatékony hasznosulását segítik. De vajon hogyan válik be a gyakorlatban? Két Fejér megyei gazdát az Energia Humin levéltrágyával kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztünk.

Szekeres Lajos (Szekeres Mezőgazdasági Kft.) Polgárdi határában mintegy ezer hektáron gazdálkodik, édesapjával, édesanyjával és nővérével együtt. A családi gazdaság viszonylag széles vetésforgót alkalmaz, összesen hat növényfajt termelnek. A legnagyobb területen a búza és a kukorica, utána a repce és a napraforgó, valamint a zöldborsó és a cukorrépa szerepel a palettán.
„Phylazonitot már régóta használunk, ennek kapcsán találkoztam az Energia Humin levéltrágyával” – mondja Szekeres Lajos. Amint megtudjuk, tavaly beállítottak egy kísérletet a területükön, amely keretében két szomszédos, 5–5 hektáros búzatábla közül az egyiken alkalmazták ezt a levéltrágyát; a kísérleti és a kontroll területen mind a talajadottságok, mind az elvetett fajta és az agrotechnika azonos volt. Energia Humint ősszel 3 l/ha, kora tavasszal, bokrosodáskor pedig 5 l/ha dózisban (ekkor a gombaölővel egy menetben) juttattak ki.

Ugyancsak családi gazdaságban, 220 hektáron gazdálkodik Gulyás Tamás. A Dunaújváros közelében, Baracs határában fekvő, 220 hektárnyi földjén árpát, búzát, napraforgót, kukoricát, a zöldítési program keretében pedig takarmányborsót termelnek.
Tavaly próbáltuk ki először az Energia Humin lombtrágyát. Eredetileg kalászosokon szerettük volna alkalmazni, de a hirtelen jött meleg miatt hamarabb kezdődött a virágzás, ezért végül a borsó mellett döntöttünk. 12 hektáron termeltük akkor ezt a növényt, és még éppen sikerült elcsípni a virágzás előtti időszakot, úgyhogy itt juttattuk ki az anyagot 6 liter/ha dózisban, a gombaölővel és rovarölővel együtt” – emlékezik a gazda.

Gulyás Tamás szerint a hatást nem lehetett nem észrevenni: „Olyan drasztikus növekedésnek indult az állomány, akkorát lökött rajta a lombtrágya, hogy tátva maradt a szánk! Nyugdíjas növényvédő szakmérnök ismerősünk csak nézett, azt mondta, ilyen borsót még életében nem látott. Én sem vagyok kis darab ember, 183 centire nőttem, de nekem is jócskán a derekamig ért, még zölden. Amikor megszáradt, akkor is jóval magasabb és sűrűbb volt az állomány a megszokottnál, ezért csak úgy tudtuk levágni, hogy a kombájnra föl kellett szerelni a repce-oldalkaszát. Tavaly elég gyenge évjárata volt a borsónak, a környéken mások már a két tonnának is örültek, de mi így is szép termést, 3,4 tonnát tudtunk betakarítani hektáronként.”

Tavaly a takarmányborsó mellett napraforgóban is kipróbálták az Energia Humint. A hagyományos napraforgóra csillagbimbós állapotban 6 l/ha dózisban juttatták ki, és ami megmaradt, azt kiszórták magas olajsavas fajtára – utóbbiban 8 l/ha volt a dózis. Amint Gulyás Tamás meséli, a környéken mindenütt panaszkodtak a gazdák, hogy a magas olajsavas napraforgók rettentően gyenge hozamokat produkáltak. „Nálunk 3,5 tonnát produkált a hagyományos napraforgó, amivel nagyon meg voltam elégedve, de a lombtrágyának köszönhetően a magas olajsavas is hozta ugyanezt a termésátlagot!”

Hogy mindez forintban kifejezve mennyi pluszbevételt hozott? Gulyás Tamás elgondolkodik. „A mi vidékünkön, más gazdáknál tavaly 2 tonna körül termett hektáronként a hagyományos napraforgó, míg nálunk 3,5 tonnát, és dekára ugyanennyit a magas olajsavas. Szerintem ez magáért beszél. Ezen nincs mit számolni” – szögezi le.

A tavalyi tapasztalatok nyomán az idén a családi gazdaság teljes területén használják az Energia Humint. „Engem meggyőzött! Az árpa és a búza a bokrosodás vége felé már megkapta a levéltrágyát, 5 l/ha dózisban. A kalászosokban és a borsóban kétszer fogjuk kijuttatni, a kukoricában és a napraforgóban egyszer. Korábban is használtam különböző levéltrágyákat, de ilyen látványos hatást egyiknél sem tapasztaltam. A végső eredményt pedig a kombájn mondja meg.”

 

 

Vissza a bejegyzésekhez