Hírek

Hírek oldal
Előtérben a talajközpontú gazdálkodás

Előtérben a talajközpontú gazdálkodás

May 24,

 

A Talajközpontú Termelés Konferenciája idén is lehetőséget biztosított a termelők számára, hogy beleszóljanak a magyar mezőgazdaság jövőjébe. Volt, aki a kiválasztott vetőmag és a terméseredmények közötti összefüggésekre hívta fel a figyelmet. Volt, aki az összetett mintavételi programokban rejlő lehetőségekről beszélt, és olyan előadó is akadt, aki a talajéletet serkentő, jótékony baktériumok létjogosultsága mellett érvelt. Mindenkinek a saját feltételeihez kell alkalmazkodnia és a saját talajából kell a legtöbbet kihoznia. A lehetőségek tárháza azonban egyre szélesebb.

Talajviszonyok felmérése

Major Zoltán, a Timac Agro Kft. ügyvezetője szerint elsősorban a talaj fizikai, biológiai és kémiai adottságairól, különösen a pH-értékéről esik kevesebb szó a kelleténél, pedig ma már a gazdák számára olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a Yield Service. A hagyományos talajmintavételnél összetettebb program gyakorlatilag kész receptet nyújt át termelőnek. A fizikai talajféleségek, a kiválasztott vetőmag és a terméseredmények közötti összefüggésekre Hajdu Attila, a DEKALB fejlesztőmérnöke hívta fel a figyelmet. Ígérete szerint a következő szezonban már táblára szabott, termelői igényeken alapuló tőszámajánlatot tudnak biztosítani a gazdák számára.

Működik a kémia

A talajközpontú gondolkodás azonban nem merül ki ennyiben, hangsúlyozta Vajda Péter, a konferenciát szervező Agrova Kft. ügyvezetője. Gyakorlati tapasztalatai szerint a termésátlagok stabilizálása, illetve növelése érdekében jóval több figyelmet kell a talajainkra fordítanunk. Az okszerű talajművelés hatása a terméseredményeken túl a költségek megtakarításán, a vetési idő tervezhetőségén vagy az aszályos időszakok mérsékelt utóhatásain keresztül is jól mérhető. Akárhonnan is nézzük, a sikeres növénytermesztés titka a talajok állapotában rejlik, az pedig a talajban élő baktériumoktól függ!

Baktériumok nélkül nincs élet a Földön! Baktériumok felelnek az emésztésünkért és az immunrendszerünk működéséért, baktériumokat használ a gyógyszeripar is, de az erjesztési folyamatok során, így a savanyú káposzta, a sajt, a joghurt, a sör és a bor előállításában is jelentős szerepük van a baktériumoknak. Áldásos hatásukat a növények számára legfontosabb területen, a gyökérzónában fejtik ki. A gyökérzet közvetlen környezetében lévő baktériumok a szerves savak kiválasztásával és a tápanyagok feloldásával gyakorlatilag tehermentesítik a növényeket, így azoknak 30-35 százalékkal kevesebb energiát kell a tápanyagfelvételre fordítaniuk.

Szívügyünk a termőföld

Miközben az érdeklődőket Dr. Gyuricza Csaba előadása és az aktuális mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó friss információi tartották leginkább izgalomban, abban a konferencia előadói egytől egyig egyetértettek, hogy a terméseredményeket alapvetően a talajélet és a talajadottságok befolyásolják.

Ebben pedig nagyon sokat segíthetnek a Phylazonit termékcsalád jótékony talajbaktériumai. „Megspórolt műtrágyaköltségekre, kisebb vonóerőigényre és alacsonyabb üzemanyagköltségre, összességében tehát jobb talajszerkezetre számíthatunk a talajoltás alkalmazásával” – tette hozzá a Heves megyei Kömlőn gazdálkodó háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Szécsi Zoltán. Neki, akárcsak a szakmai fórumon résztvevő több mint 200 gazdának, szívügye a termőföld.

Vissza a bejegyzésekhez