Hírek

Hírek oldal
Új korszak a baktériumtrágyák használatának történetében: AKG-ban is együtt!

Új korszak a baktériumtrágyák használatának történetében: AKG-ban is együtt!

July 06,

 

Új korszak köszöntött be a talajoltás és tarlóbontás történetében, de a baktériumtrágyázás hazai gyakorlatában is más időket élünk. Az új korszak legfontosabb ismérve a változás és a változtatás.

 

A közelgő korszakhatárt már a Talajok Nemzetközi Éve is jelezte, de az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) is új korszakot nyithat azok számára, akik felismerik a lehetőséget. A program elsősorban a talaj termékenységét megőrző, növelő technológiai elemek alkalmazásában, azaz a szervestrágyázásban, a zöldtrágyázásban és a baktériumtrágyák használatában nyújt segítséget. A fenti agrotechnikai eljárások ugyan kombinálhatók egymással, de a gazdálkodó csak az egyik elem alkalmazásához igényelhet támogatást. A döntést érdemes alaposan megfontolni.

 

Szerves- és zöldtrágyázás

A szerves trágya javítja a talaj szerkezetét, növeli a szervesanyag-tartalmát, ellátja tápanyagokkal, és kedvezően hat a talajéletre is. Azokban a gazdaságokban, ahol adottak a szervestrágyázás feltételei, és a kijuttatás is megoldott, célszerű élni a lehetőséggel – a kiegészítő támogatás így akár baktériumtrágyázásra is felhasználható, hiszen a két eljárás egymás tulajdonságait erősíti. Ideális esetben a zöldtrágyázás is kedvezően hat a talajszerkezetre és a talajéletre, a nyári szárazság azonban komoly kockázatot jelent a növények számára, és a talajtakarással járó többletkiadások sem elhanyagolhatóak.

 

Baktériumtrágyázás

A talajoltás innovatív, valódi 21. századi megoldás, mely az elmúlt két évtized során felhalmozott pozitív tapasztalatok eredményeként szerepel az AKG célzott támogatásai között. Azok a gazdák, akik egyelőre még nem élvezik a baktériumtrágyázás előnyeit, most lehetőséget kapnak arra, hogy serkentsék a talajéletet, javítsák a vízgazdálkodást és tovább növeljék talajaik termőképességét.

A baktériumtrágyázás kora tavasztól késő őszig, a vetés előtti és/vagy a betakarítást követő talajmunkák során, azokkal egy menetben végezhető, így a Phylazonit Talajoltó, Tarlóbontó használata – készítmény árán kívül - szinte semmilyen többletköltséggel nem jár. A jótékony talajbaktériumok hatására a termesztett növény gyökerének felületén olyan növényi hormonok képződnek, melyek segítik és gyorsítják a növény fejlődését. Különösen a gyökérnövekedésre hatnak, ezért a kultúrnövény nagyobb gyökérzete több tápanyag és víz felvételére képes.

Ennek száraz körülmények között van különös jelentősége, amikor a növények már csak a gyökérszőrök mentén található elhalt baktériumsejtekből jutnak tápanyagokhoz. A baktériumtrágyázás hatására bekövetkező talajszerkezet-javulás eredményeképp ugyanis a talaj több csapadékot képes magába szívni és elraktározni, így a növények akkor is vízhez juthatnak, amikor arra a legnagyobb szükségük van. Ez egyrészt csökkenti a belvizek kockázatát, másrészt segít átvészelni az aszályos időszakokat.

 

Talajoltástól tarlóbontásig

A Phylazonit Talajoltóban található hasznos baktériumok a tápanyagok feltárásában és felvehetőségében játszanak kulcsszerepet, ráadásul igen kedvezően hatnak a növény fejlődésére, míg a Phylazonit Tarlóbontó a humuszképződés és a szármaradványokban található tápanyagok feloldása során nélkülözhetetlen. Ha a növények hatékonyabban veszik fel a tápelemeket a talajból, akkor ez azt jelenti, hogy a gombák is nehezebben jutnak hozzá a számukra létfontosságú vashoz, vagyis a talajbaktériumok közvetett módon a kórokozó gombák szaporodását is gátolják, az egészségesebb növények pedig jelentősen alacsonyabb toxinszinttel rendelkeznek.

 

A változás tehát elkezdődött. Az új korszaknak azok lesznek a legnagyobb nyertesei, akik jó döntéseket hoznak, és képesek élni a kínálkozó lehetőséggel!

Phylazonit – AKG-ban is együtt!

Vissza a bejegyzésekhez