Hírek

Hírek oldal
Tápanyag-utánpótlás újragondolva!

Tápanyag-utánpótlás újragondolva!

February 16,

 

Cégünk az idei évtől elindította „Phylazonit technológia” néven szakmai ajánlását, amely három fő pillérre épít: a talaj szerkezetének javítására, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozására és a növény ellenálló-képességének növelésére.

A Phylazonit technológia első lépése a növény gyökérzónájának kezelése, ezzel tudunk közvetlenül hatással lenni a növény táplálására, egészségi állapotára és ellenálló képességének javítására.

 

Talajoltás

• Az Azotobacter segítségével a talajlevegőből nitrogént tudunk szolgáltatni a növény számára.

• A foszformobilizáló baktérium-tápanyaggal látja el a csírázó növényünket.

• A készítményben lévő cellulózbontó a csírázó mag környezetében található szármaradványok lebontásával tápanyagot szolgáltat a növény számára.

• Másodlagos anyagcsere-folyamatok révén a baktériumok olyan szerves savakat termelnek, amelyekkel serkentik a növény-talaj–anyagcsere folyamatait.

 

Talajregenerálás

• A készítményben található baktériumok a csírázó növény táplálását és kórokozókkal szembeni védelmét végzik.

• A másodlagos anyagcsere-folyamatok révén, olyan anyagokat termelnek, melyekkel a talajlakó gombákat visszaszorítják (antibiotikum), míg sziderofor termelésük hatására a gyökérfelület környezetében korlátozzák a gombák szaporodását, így csökken azok káros hatása, nem használnak tápanyagot, vizet, valamint nem károsítják az állományunkat.

 

A Phylazonit technológia második lépése a növényvédelmi kezelések következtében felmerülő stresszhatás csökkentése és a kiegyensúlyozott tápanyagellátás.

 

Energia Humin

• A növényvédelmi kezelések alkalmával jellemzően több hatóanyagot együttesen alkalmazunk. A gyomirtó, gomba- és rovarölő szerek bármilyen kíméletesek is a növényekhez, stressz helyzetet okoznak. Sokszor fitotoxikus tünet (sárgulás, perzselés) is látható, ekkor az állomány fejlődése napokig, akár egy hétig is lelassul, megáll. Ezen a törvényszerűen bekövetkező helyzeten segít az Energia Humin magas huminsavtartalma.

• A huminsav önmagában is fontos tápanyagforrás lehet a növény számára. A növényekben kis mennyiségben jelen lévő fémek jellemzően lassan mozognak, ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek. A lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk.

 

A Phylazonit technológia harmadik lépésével a talaj, mint termesztőközeg állapotát javítjuk, ezáltal könnyebb művelhetőséget, jobb vízgazdálkodást, aktívabb talajéletet és magasabb mobilizált tápanyagszintet érünk el. Ide tartozik a betakarítás utáni tarlóhántás. 

 

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködve a gyakorlatban is igazoljuk a termékeink talajra és növényre gyakorolt jótékony hatását. Az alábbi kísérletet két különböző kukorica hibriddel állították be három, eltérő adottságú talajon. Rakamaz humuszos homok, laza kötöttséggel; Nagykereki kötött réti talaj; Nagylók pedig tápanyagban gazdag Fejér megyei mezőségi talaj.

Mindhárom esetben a Phylazonit Talajregeneráló 15 l/ha dózissal lett vetéssel egy menetben alkalmazva. Egy helyszínen, Nagylókon az elővetemény is kukorica volt, itt a kísérleti területen az előző évi szármaradványt is kezeltük Phylazonit Tarlóbontó készítménnyel 15 l/ha dózisban.

Az általunk beállított kísérletek közül Rakamazon volt kevésbé optimális a talaj a kukorica számára, de termékeink alkalmazásával itt is sikerült átlagban 2 t/ha terméstöbbletet elérni.

A beállított kukorica kísérleteink során tapasztalt eredmény, hogy a baktérium törzseket tartalmazó Phylazonit készítmények használata, azonos nitrogén- és foszfor hatóanyag felhasználása mellett, termés növekedést (6-25 %) és többletbevételt eredményezett a kontroll területhez viszonyítva.

Vissza a bejegyzésekhez