Hírek

Hírek oldal
„Ahol elkezdtük a baktériumtrágyás technológiát, javulást tapasztaltunk”

„Ahol elkezdtük a baktériumtrágyás technológiát, javulást tapasztaltunk”

February 23,

 

 

Kapeller Zoltán családi gazdálkodó Mezőszilason lakik és a település környéken, Mátyásdombon, Lepsényben, Igaron gazdálkodik 240 hektáron. Földjei változó minőségűek, amelyeken kukoricát, búzát, napraforgót és szóját termeszt. Szarvason végezte a főiskolát, kiváló minősítéssel. A gazda a fenntartható gazdálkodás híve, baktériumtrágyát használ földjein: a Phylazonit technológiával három fő pillérre épít: a talaj szerkezetének javítására, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozására és a növény ellenálló képességének növelésére.

 

A titok a baktériumtrágya mellett a mulcshagyó talajművelés és a zöldtrágyázás – kezdi Zoltán. Egyre többen vágnak bele, mivel látják ennek hatékonyságát. Én ellene vagyok annak, hogy a földről elhordjuk a szerves anyagot, hiszen benne vannak a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium), ha elvisszük, a talaj fedés nélkül marad és kiég. Ha pedig elhal benne az élet, romlik az állapota. Összességében a kár sokszorosa annak a haszonnak, amihez a maradványok eladásából jutunk. Persze a szántást nem lehet teljesen elhagyni – elemez –, de az igari területen mi kényszerből 6 éve nem szántottunk, ezeken a táblákon 2 éve használjuk a Phylazonit baktérium készítményeit, és a terméseredmények folyamatosan emelkednek. Minden rosszabb minőségű talajnál, ahol elkezdtük ezt a baktériumtrágyás fenntartható gazdálkodás-formát, javulást tapasztaltunk.

 

A kukoricatermesztésben Phylazonit Talajoltót és Energia Humint használnak. A gazda tapasztalatai szerint a Phylazonit Talajoltótól morzsásabb, könnyebben kezelhető lett a föld. Az Energia Humin pedig átsegítette a növényeket a stresszhelyzeten és megalapozta a gyorsabb fejlődésüket. A termékek kijuttatása könnyű, a cég többféleképpen segíti azt. A technológia alkalmazása során minden fontos lépést betartottak, nagyon figyeltek a baktériumkészítmények pontos és szakszerű kijuttatására. Ennek is köszönhető, hogy a KWS 2482 hibridjével rekord 15,49 t/ha termésátlagot tudtak elérni - a Kukorica Klub hiteles mérése alapján. Zoltán a KWS termelési versenyében (400-as éréscsoport) is megszerezte az első helyet. A 2016-os esztendő kiemelten jó év volt, de ezzel a technológiával, a jóval kedvezőtlenebb időjárású 2015-ös évben is 10 t/ha feletti termésátlagot tudott elérni.

 

A legnagyobb kihívást az igari terület jelenti számunkra – meséli Zoltán – hiszen meredek a talaj, amit megművelünk. Egy 13 aranykoronás domboldalról van szó. 100 mázsa kukoricánk termett ott a Phylazonit termékek segítségével. Ez olyan rendkívüli mennyiség, mint máshol a 200 mázsa. Amikor elkezdtük művelni, azt mondták, a területből 50-55 mázsát lehet kihozni. Nekünk meglett a 100 mázsa 2016-ban – mondja büszkén Zoltán.

A Phylazonit termékeit én elsősorban a fenntartható gazdálkodás miatt ajánlom – folytatja a gazda, majd hozzáteszi: – A baktériumtrágya javítja a talaj minőségét, víz- és hőháztartását, így az jól művelhetővé, morzsás szerkezetűvé válik. A Phylazonit termékek rendszeres használatával nem mellékesen az üzemanyag-költségeinket is csökkenteni tudtuk.

A komplex technológiának köszönhetően, egy nem megfelelő körülmények között elvetett kukoricánál, a szárazabb periódusban – amikor a legtöbb növényen látszott a kisülés – a miénk teljesen zöld maradt.

 

Mert a termőföldre a jövő generációjának is szüksége lesz!

 

Zoltán egy alapi szakmai rendezvényen találkozott először a Phylazonit termékeivel: – Mivel jó szakemberek képviselik a céget és számomra a fenntarthatóság is fontos, biztos voltam benne, hogy meg akarom ismerni a technológiájukat, ami – mint kiderült – könnyen beépíthető a gazdálkodásba és megfogható dolgokat ígér. Összességében azt láttam, hogy a Phylazonit termékek amellett, hogy hiánypótlóak, tökéletes kiegészítői a fenntartható gazdálkodásnak. Hiszen nemcsak a profitnövekedés a lényeg – amelyhez hozzájárul a baktériumtrágya –, hanem az is, hogy javítsuk a talaj minőségét. Magyarország legnagyobb kincse a talaj. Ám sajnos az állattartás háttérbe szorult, szerves trágya híján a földek elfáradtak. Pedig megfelelő mennyiségű szerves trágyával és ezekkel a termékekkel nagyon magas mennyiségi és minőségi színvonalat lehetne elérni.

 

Vissza a bejegyzésekhez