Hírek

Hírek oldal
„Ezen nincs mit számolni”

„Ezen nincs mit számolni”

April 12,

 

Az Energia Humin lombtrágya a kultúrnövények fejlődéséhez és a magas hozamhoz szükséges mikroelemek teljes palettáját biztosítja. Emellett olyan anyagokat (például 26 g/liter huminsavat) is tartalmaz, amelyek a tápanyagok gyors és hatékony hasznosulását segítik. De vajon hogyan válik be a gyakorlatban? Két Fejér megyei gazdát az Energia Humin levéltrágyával kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztünk.

Szekeres Lajos (Szekeres Mezőgazdasági Kft.) Polgárdi határában mintegy ezer hektáron gazdálkodik, édesapjával, édesanyjával és nővérével együtt. A családi gazdaság viszonylag széles vetésforgót alkalmaz, összesen hat növényfajt termelnek. A legnagyobb területen a búza és a kukorica, utána a repce és a napraforgó, valamint a zöldborsó és a cukorrépa szerepel a palettán.

„Phylazonitot már régóta használunk, ennek kapcsán találkoztam az Energia Humin levéltrágyával” – mondja Szekeres Lajos. Amint megtudjuk, a területükön beállított kísérlet keretében két szomszédos 5-5 hektáros búzatábla közül az egyiken alkalmazták ezt a levéltrágyát; a kísérleti és a kontroll területen mind a talajadottságok, mind az elvetett fajta és az agrotechnika azonos volt. Energia Humint ősszel 3 l/ha, kora tavasszal, bokrosodáskor pedig 5 l/ha dózisban (ekkor a gombaölővel egy menetben) juttattak ki.

„Az Energia Huminnal kezelt kísérleti tábla a kontroll terület 8,64 tonna/ha hozamával szemben 10,03 tonnát adott, ami 1,39 tonna/hektár többlettermést jelent. Pénzben kifejezve az Energia Humin-kezelés a plusz-ráfordítást jó két és félszeresen megtérítette: a végelszámoláskor majd’ 60 ezer forint többletbevételt hozott hektáronként!” – mondja a gazda, aki szerint ez a terület kissé „víznyomásos” volt, és a lombtrágya a plusz-tápanyagon túl ennek a stressznek a feloldásában is segíthetett.

Ugyancsak családi gazdaságban, 220 hektáron gazdálkodik Gulyás Tamás. A Dunaújváros közelében, Baracs határában fekvő földjein árpát, búzát, napraforgót, kukoricát, a zöldítési program keretében pedig takarmányborsót termelnek. A korábbi tapasztalatok nyomán a családi gazdaság teljes területén használják az Energia Humint. „Engem meggyőzött! Az árpa és a búza a bokrosodás vége felé már megkapja a levéltrágyát, 5 l/ha dózisban. A kalászosokban és a borsóban kétszer fogjuk kijuttatni, a kukoricában és a napraforgóban egyszer. Korábban is használtam különböző levéltrágyákat, de ilyen látványos hatást egyiknél sem tapasztaltam. A végső eredményt pedig a kombájn mondja meg.

A tavalyi évben 60 hektáron termesztettek őszi búzát, a KWS SIRTAKI fajtáját használva 9,8-11,4 t/ha termést értek el. A búzában kétszer – először bokrosodáskor 5 l/ha dózisban – fejtrágyával és gombaölővel egy menetben –; másodszor pedig májusban, virágzás előtt 3 l/ha dózisban juttatták ki az Energia Humint.

A gazda tapasztalatból tudja, hogy amikor ideálisak a körülmények, jókor esik megfelelő mennyiségű eső, jó a tél, kedvező a tavasz és a nyár, akkor – ha nem követ el nagy hibát – garantált a szép termés. „A különbség akkor ugrik ki, amikor ellenünk fordul a természet! Például 2015-ben a legrosszabbkor volt hőség, és éppen akkor nem esett az eső, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá – na, ilyenkor kell észnél lenni! És ilyenkor tud nagyon sokat segíteni a jól megválasztott technológia, és az olyan plusz, mint az Energia Humin. A 40 fokos légköri aszállyal nem tudunk mit kezdeni, de az ilyen szerek segítségével, jó eséllyel át tudjuk vészelni a kedvezőtlen időszakot” – világít rá a lényegre Gulyás Tamás.

Vissza a bejegyzésekhez