Hírek

Hírek oldal
A szármaradványokban rejlő értékek

A szármaradványokban rejlő értékek

June 15,

A talajművelés sikere az időzítésen, az agrotechnikai eljárásokon és a megfelelő talajéleten múlik. Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű szerves anyag kerüljön a termőföldbe, a tarlómaradványokat is a talajba kell forgatni, de a szármaradványok csak baktériumok segítségével képesek lebomlani.

„Talajbaktérium készítményt nem a folyamat felgyorsítása miatt kell használnunk, hanem azért, hogy minden visszazökkenjen a normális kerékvágásba. Baktériumok nélkül nincsen szármaradvány-bontás, hiszen a munka érdemi részét a talajban lévő mikroszervezetek végzik” – magyarázza a Phylazonit talajbaktérium készítményeket forgalmazó Agrova Kft. ügyvezetője, Vajda Péter.

Minden megművelt területet szár- és gyökérmaradványok borítanak, melyek ugyanúgy tartalmazzák a legfontosabb szerves anyagokat és mikroelemeket, mint a betakarított növények. Amennyiben ezeket visszaforgatjuk, majd megfelelően kezeljük, a következő kultúrnövényeknek is hasznára válnak. A szármaradványok igazán értékesek a talaj számára: egyrészt a talaj humusztartalmát gyarapítják, másrészt tápelemek szabadulnak fel belőlük.

 

A szerves anyagok bomlása és a humuszképződés

A termőföld szervesanyag-tartalmát a gyökérzet, a talajban található élőlények, az elhalt növényi és állati maradványok, valamint a lebomlás során felszabadult és újraképződött vegyületek összessége adja. A nehezebben lebomló anyagok nitrogéntartalmú vegyületekkel kapcsolódnak össze, és a folyamat végén sötét színű, nagy molekulájú, viszonylag stabil vegyület, azaz humusz képződik belőlük.

Az élő sejtekben végbemenő kémiai folyamatokat enzimek gyorsítják, de a talajban élő mikrobák is humuszvegyületekkel táplálkoznak. A humifikáción átesett szerves anyagok felhalmozása teszi lehetővé a talaj számára az energiaraktározást, a lebomlás során felszabaduló tápanyagok és víz megtartását, vagyis az élőlények számára legkedvezőbb, morzsás szerkezet kialakítását. A humusz tehát jelentősen hozzájárul a talaj termékenységéhez.

 

A növényeknek minden tápanyagra szükségük van

Nitrogén, foszfor és kálium nélkül nincs kiegyensúlyozott tápanyagellátás, a Phylazonit Tarlóbontó azonban feltárja, és a növények számára is felvehetővé teszi a szármaradványban lévő értékes tápanyagokat. Három szántóföldi növénykultúra, a búza, a kukorica és a napraforgó melléktermékein keresztül meg is mutatjuk, pontosan mekkora érték rejlik szármaradványainkban. Az adatok tájékozató jellegűek.

 

A magyar mezőgazdaság elemforgalma 1901 és 2003 között. Agronómiai és környezetvédelmi tanulságok, MTA Talajtani és Agronómiai Kutatóintézet, Budapest, 2005.

A növények nitrogénellátásában – a mineralizáció mellett – a légköri nitrogénnek is fontos szerepe van, melyet a mikroszervezetek tesznek hozzáférhetővé a növények számára. A Phylazonit Tarlóbontó alkalmazása során természetesen ezek a mikroszervezetek is bejutnak a talajba, a környezetkímélő nitrogéntrágyázási módszer ráadásul az üvegházhatást is enyhíti.

A szerves foszfor lebomlása meglehetősen lassú folyamat, a műtrágyázással pótolt foszfor pedig gyorsan lekötődik, és nehezen oldható kémiai formákká, meszes talajokban kalcium-foszfáttá, savanyú talajokban vas- és alumínium-foszfáttá alakul. A növények számára felvehető foszfort tehát ugyancsak a Phylazonit talajbaktérium készítmény biztosítja.

A talajoldat káliumtartalma és a kicserélhető káliumtartalom között viszonylag gyorsan beáll az egyensúly, de a tartalékformákból csak nagyon lassan jut oldatba újabb kálium, a műtrágyával talajba vitt kálium pedig erősen kötött. Ezért a szerves maradványokat elbontó baktériumok a talaj káliumtartalmának növelésében is jelentős szerepet játszanak.

A precíziós gazdálkodásba is jól beilleszthető a Phylazonit Technológia, amely komplex megoldást kínál a termelőknek a talajszerkezet javításától; a tápanyagok jobb felvehetőségén át a növénykondicionálásig. Cégünk ehhez Horsch típusú gépekre szerelt Phyller kijuttató szerkezetekkel segítséget is tud nyújtani.

Gazdaságra szabott technológiáról és a gépek igénybe vételének feltételeiről kérjük,

érdeklődjön tanácsadóinknál!

Vissza a bejegyzésekhez