Hírek

Hírek oldal

"Biztos, hogy a mennyiségben komoly szerepe volt a baktériumtrágyának"

July 14,

 

Ézsiás István 24 éve dolgozik családi gazdálkodásban, szerinte sokat lehet tenni a hagyományos gazdálkodásban is a sikerért, a hatékony módszerek egyike pedig a baktériumtrágya. 

A nagyobbik lánya őstermelő, így fogják össze a családi birtokot Jászfényszarun. István mezőgazdasági gépészmérnökként végzett Gödöllőn, és ahogyan beszél, abból hamar kiderül, hogy mindene a gazdálkodás, amit ráadásul nagy szakértelemmel vezet. Főleg szántóföldi növénytermesztést végeznek, összesen 370 hektáron. Ennek hozzávetőleg a fele saját, a többi pedig bérelt terület. 

- A megművelt földek kétharmada 17 aranykorona alatti homokos terület, ami más gondolatiságot kíván, mint egy jobb minőségű, kötött föld, de az is igaz, hogy ezt könnyebb megmunkálni. A szántóföldeken olyan kultúrákat termesztünk, amik bírják a homokos talajt: gabonafélék, tritikálé, rozs, zab és napraforgó terem ott, míg a jobb területeken kukorica, búza, borsó, lucerna és fűfélék - mondta el a gazda. A családnak van még egy 1 hektáron kertészete, ma már csak fehér, kápia és TV paprika terem ott. A kertészetet még István nagyapja alapította a háború előtt. Nagyobb részt fóliában zajlik a termelés, de van szántóföldi része is. István szerint azért is jó a zöldség, mert a földeken dolgozók feleségeinek is munkát ad egész évben és a paprikából származó korai bevételek megalapozzák a szántóföldi termelés költségeit.

- Mivel nem jó adottságúak a területeink, próbálunk mindent megfogni. Hiszek a szerves trágyában, de abból csak kevés van nekünk. Ahová nem jut belőle, ott a szármaradványokat Phylazonit Tarlóbontó készítménnyel együtt a talajba dolgozzuk. A másik meghatározó készítmény a Phylazonit Talajoltó. Mindkét terméknél 10-12 liter/hektár dózist alkalmazunk. Tapasztaljuk, hogy hosszú távon nagyon jó eredményeket produkálnak azok a területek, amelyek rendszeresen megkapják a baktériumtrágyát.

- Idén, megmaradt némi Phylazonit Talajoltó, amit a szántóföldi kultúráknál már nem tudtunk felhasználni, ezért úgy döntöttünk, hogy fóliánként 1 litert beadunk a paprikáknak. Van egy szaktanácsadó, aki hosszú évek óta segíti a kertészetemet, megkérdeztem, mit szól az ötlethez és maximálisan támogatott. Végül nagyon szép eredményeink születtek, ezzel biztosan nem kell szégyenkezni. A fehér paprikánál van felfutása a betakarításnak: az első szedésnél 8-10 láda, a következő szedésnél tízszeres mennyiség, míg a harmadik, negyedik szedésnél 150-180 láda termett általában. Idén viszont az utolsó két szedés 250 ládát hozott. A növények ugyanúgy megkapták a műtrágyát, de egészen biztos, hogy a kiemelkedő mennyiségben komoly szerepe volt a baktériumtrágyának - elemzett István.

Elmondta, hogy 2012-ben volt egy tűzesetük, leégett a tanyájuk. Újra kellett kezdeniük mindent. A kertészetben ezután fordultak szaktanácsadóhoz, tavaly óta pedig már a szántóföldi kultúrák esetében is igénybe veszik a szaktanácsadást Tudatosan fejlesztik az alkalmazott szántóföldi technológiájukat - az időben és jól elvégzett munka fontosságát szem előtt tartva. Eszközbeszerzés is zajlik, más szemléletet szeretnének bevezetni a precíziós gazdálkodáshoz közelítve. A gazda szerint sokat lehet tenni a hagyományos gazdálkodásban is a sikerért, a hatékony módszerek egyike pedig a baktériumtrágya. 

Vissza a bejegyzésekhez