Hírek oldal

„Ha nem teszünk semmit, tönkremennek a talajok!”

Keszthelyi Sándor „régi motorosnak” tartja magát a mezőgazdaságban. Nyugdíjasként, a feleségével együtt vezeti családi gazdaságát Somogy és Tolna megye határán. Immár harmadik esztendeje használ Phylazonitot a tarlóbontáshoz, és másoknak is azt ajánlja: ha még nem tették meg, akkor vágjanak bele – megéri!

„Az aratás mindig ünnep”

Az aratás kellős közepén, július harmadik dekádjában kerestük meg Nagy Imre Gábort, hogy a Phylazonit talajoltással kapcsolatos tapasztalatairól faggassuk. A kora reggeli kávé mellett látványos eredményekről számol be a Vas megyei gazda, aztán – amint felszáradt a harmat – gépre szállt, várja már a munka.

„Minden újdonságot ki kell próbálni!”

A fejér megyei Bicskei Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési vezetője kezdetben ódzkodott a Phylazonittól. Tavaly mégis „adott egy esélyt” a talajoltóanyagnak, amely a kisparcellás kísérletben bizonyított, így az idén már a 100 hektáros, üzemi méretű megmérettetés következik. Helyszíni riportunk révén megismerhetjük a két és félezer hektáron termelő, komoly szarvasmarha-ágazattal rendelkező gazdaságot, és annak két fiatal, lendületes szakmai vezetőjét.

Kukorica „magyarosan”

Idén tavasszal 3 magyar cég úgy gondolta, hogy összeteszi azokat az értékeket, amelyekkel régóta szolgálja a mezőgazdaságot. A szegedi Gabonakutató, a Fertilia Kft. és a Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. összefogott, hogy az ország három részéből 3 termelőt támogasson a VII. Kukorica Termésversenyben. A cégek szakemberei hisznek benne, hogy érdemes megnézni, hogy mit tud együtt a kiváló szegedi hibrid, a csúcsminőséget képviselő enyingi műtrágyával és kategória élvonalát képviselő Phylazonittal kezelt talajon. Miután idén már – éppen az Agrova Kft. kezdeményezésére – nem csak a termésmennyiség kerül értékelésre a termésversenyben, hanem a kukorica legfontosabb minőségi mutatója, a toxintartalom is, ezért a Kukorica Klub versenye, amely a legszélesebb körű kukorica kísérlet is egyben, jó alkalmat teremt a hazai értékek bemutatására.

Mégse ÖL a klóros víz!

A mai rohanó világ óriási kihívás elé állítja a termékgyártó cégeket. Ez alól nem kivétel a mezőgazdaság sem. Azon cégek, akik nem fejlesztenek, lemaradnak, hiszen a környezeti változásokat, a fejlődő technikát, valamint a termelői igényeket is ki kell elégíteni.

Vigyázzon! - Nem is sejti, honnan támadhat a rák

A talaj a földi élet alapja, nélküle nem léteznénk, ennek ellenére még sem becsüljük meg igazán, és nem törődünk vele eleget. Eredményes gazdálkodás csak a talaj megfelelő biológiai és kémiai folyamatok figyelemben tartása mellett folytatható, ráadásul a talajok „romlása” a mezőgazdasági vonatkozásokon túl az emberi egészségre is közvetlen negatív hatással van. A talaj mobilis nehézfémeit egy leromlott talajból a növények könnyebben veszik fel, és halmozzák fel a termésükben, ami folyamatos fogyasztás esetén egészségkárosodást okoz, emellett sok, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápelemet nem tud felvenni a növény, így például a rák megelőzésében fontos szerepet játszó szelén és a cukorháztartást szabályozó króm.

Szakmai látogatás a Phylazonit üzemben

2015 februárjában példaértékű tapasztalatcserére került sor az FM és a NÉBIH NTAI munkatárasai és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen működő Phylazonit üzem vezetői, Vajda Sándor és Vajda Péter között. A látogatás fő célja a szakmai ismeretek elmélyítése, egymás munkájának megismerése és a közös együtt gondolkodás volt, melynek sikerét a jelenlévők bizton igazolhatják.

Érjen el Hozamnövekedést a Phylazonit új fejlesztésével!

Itt az idő, hogy bejelentsem megérkezett a Phylazonit Talajoltó készítmény, amelyet Ön már a 2015- ös évben tud használni.

Mindennek van eleje és vége

Nincs ez másképp a növénytermesztésben sem. Ki kell választani a termőterületet, el kell dönteni, hogy mit vessünk benne, meg kell csinálni a talajmunkákat és így tovább a tenyészidőszak végéig majd utána be kell takarítsunk. Majd ez a sor kezdődik elölről és a legjobb esetben folyamatosan megy tovább. Most tavasszal itt az idő arra, hogy ismét elkezdjünk egy ilyen folyamatot a tavaszi vetésű növényekkel.

Mit tehetek ebben a helyzetben?

Az időjárás változékonysága ismét új kihívás elé állította a mezőgazdasági termelésben dolgozókat. Ahogy az egyik gazdánk mondta - mi a termelésben csak 40 szer próbálkozhatunk és úgy, hogy soha nem ugyanazon körülmények és feltételek állnak rendelkezésünkre. Ezt mutatta meg most ismét az elmúlt ősz, amikor „lopva” lehetett sok területen megcsinálni a betakarítást és még december végén is dübörögtek a kombájnok. Ennek köszönhetően már nem volt idő az őszi talajmunkák és tápanyagszórás elvégzésére.