Phylazonit Technológia

A Phylazonit Technológia három fő pillérre épít:

  • a talaj szerkezetének javítására,
  • a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozására és
  • ​a növény ellenálló-képességének növelésére.

1. LÉPÉS

A technológia első lépésével a talaj, mint termesztő közeg állapotát javítjuk, ezáltal könnyebb művelhetőséget, jobb vízgazdálkodást, aktívabb talajéletet és magasabb mobilizált tápanyag szintet érünk el, valamint általánosan tudjuk csökkenteni a gombák fertőzését, így ez az első lépés az egészséges élelmiszer alapanyagok előállításához.

Phylazonit Tarlóbontó

Felhasználás: Bármely növénykultúra elhalt szármaradványainak kezelésére. Felhasznált mennyiség 10-20 l/ha. A szármaradványokat kezelést megelőzően aprítani (szecskázni) és a területen egyenletesen elteríteni szükséges. A készítményt lehetőség szerint a talajmunkával egy menetben (a munkagépre szerelt kijuttatóval) a szármaradványokkal együtt a talajba kell juttatni. Azzal a talajművelettel célszerű kijuttatni, amelyen a szármaradványok legalább 60-70%-át a talajba dolgozzuk. A munkaművelet elvégzésének és a kijuttatás időpontjának meghatározásához a talaj állapotát vegyük figyelembe, amennyiben a talajmunkát jó minőségben el tudjuk végezni, a készítmény hatása is érvényesülni fog.

Hatásmechanizmus:

A cellulózbontó baktériumok segítenek az elhalt növényi részek lebontásában, tápanyaggá válásában. A tápanyag döntő többségéhez gazdasági éven belül hozzájuthat a növény és minden a területen élő egyéb mikroorganizmus. Ezáltal elérhetjük azt, hogy a talaj mikrobiális életének serkentésén túl a kultúrnövényünket is tápanyaghoz juttathatjuk. A talajélet serkentésével javíthatjuk a talaj szerkezetét, művelhetőségét (aggregátum képződés), a készítményben lévő foszformobilizáló törzsek a növények tápanyaggal való ellátást segítik.

A növények számára káros hatással bíró gombás betegségek jelentős része a szármaradványokon telel át. A gombás fertőzések csökkentését érhetjük el, ha a gombák életterét, a szármaradványokat lebontjuk.

Élettér: A táplálékul szolgáló elhalt növényi részek.


2. LÉPÉS

A Phylazonit technológia második lépése a teljes szántófelület után a növény gyökérzónájának kezelése, így közvetlenül tudunk hatással lenni a növény táplálására, egészségi állapotára és stresszhelyzettel szembeni ellenálló képességének javítására.

Phylazonit Talajoltó

Felhasználás: Bármely növénykultúra gyökérzónájának kezelésére. Felhasznált mennyiség 10-20 l/ha. A széles sortávú kapás kultúrák esetében vetőgépre szerelt kijuttatóval közvetlenül a magárokba injektáljuk, gabona sortávra vetett növényeknél a magágykészítő művelettel vetésmélységig a talajba dolgozzuk.

Hatásmechanizmus: Az Azotobacter segítségével a talajlevegőből nitrogént tudunk szolgáltatni a növény számára. A foszformobilizáló baktérium tápanyaggal látja el a csírázó növényünket. A készítményben lévő cellulózbontó a csírázó mag környezetében található szármaradványok lebontásával tápanyagot szolgáltat a növény számára. Másodlagos anyagcsere folyamatok révén a baktériumok olyan szerves savakat termelnek, amelyekkel serkentik a növény-talaj anyagcsere folyamatai.

Élettér: A növények gyökérzetén található „mucigél” réteg.
 


Phylazonit Talajregeneráló

Felhasználás: Bármely növénykultúra gyökérzónájának kezelésére. Felhasznált mennyiség 10-20 l/ha. A széles sortávú kapás kultúrák esetében vetőgépre szerelt kijuttatóval közvetlenül a magárokba injektáljuk, gabona sortávra vetett növényeknél a magágykészítő művelettel vetésmélységig a talajba dolgozzuk.

Hatásmechanizmus: A készítményben található baktériumok a csírázó növény táplálását és kórokozókkal szembeni védelmét végzik. Másodlagos anyagcsere folyamatok révén a baktériumok olyan anyagokat termelnek melyekkel a talajlakó gombákat visszaszorítják, sziderofor anyagok termelésének hatására a gyökérfelület környezetében korlátozottá válik a gombák szaporodása, így csökken a gombák káros hatása, nem használnak tápanyagot, vizet valamint nem károsítják az állományunkat ezáltal egészségesebb, egyenletesebb és tápláltabb növényeket kapunk.

Élettér: A növények gyökérzetén található „mucigél” réteg.


3. LÉPÉS

A Phylazonit technológia harmadik lépése a teljes szántófelület és a növény gyökérzónájának kezelése után a stresszhatás csökkentés és a kiegyensúlyozott tápanyag ellátás.

Energia Humin

Felhasználás: Valamennyi szántóföldi kultúra levélkezelésére, kondíciójának javítására 4,0-10,0 l/ha mennyiségben, 200-350 l/ha vízmennyiséggel, a növény 3-6 leveles állapotától virágzásig terjedő időszakban, legfeljebb 3 %-os töménységben kijuttatva.

Virágzásban nem használható! Más készítményekkel történő együttes kijuttatása esetén célszerű keverhetőségi próbát végezni.

Hatásmechanizmus: A növényvédelmi kezelések alkalmával jellemzően több hatóanyagot együttesen alkalmazunk. Ezek a gyomirtó, gomba- és rovarölő szerek bármilyen kíméletesek is a növényekhez, stressz helyzetet okoznak, sokszor fitotoxikus tünet (sárgulás, perzselés) látható, ekkor az állomány fejlődése napokig, akár egy hétig is lelassul, megáll. Ezen a törvényszerűen bekövetkező helyzeten segít az Energia Humin magas huminsav tartalma. Amely huminsav önmagában is fontos tápanyag forrás lehet a növény számára. A növényekben kis mennyiségben jelen lévő fémek jellemzően lassan mozognak ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek, a lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk. A készítmény összesen 11 hatóanyagot tartalmaz. Kitűnően alkalmas a növények mikroelemeinek pótlására, levélen keresztül jól felszívódik a huminsavaknak köszönhetően. A levélfelületen maradt hatóanyagok nem okoznak perzselést.
 A Phylazonit Tarlóbontó készítménnyel a talaj, mint termesztő közeg állapotát javítottuk, ezáltal könnyebb művelhetőséget, jobb vízgazdálkodást, aktívabb talaj életet és magasabb mobilizált tápanyag szintet értünk el.

A technológia második lépésével „Talajoltás” a rendelkezésre álló tápanyagok növényben történő hatékonyabb felszívását, és további (P és N) mobilizálását, megkötését végezzük el. Második lépésként választhatjuk a Talajregenerálást, amikor a tápanyag-növény reakció fokozásán túl a csíranövény és a gyökérzóna káros hatású mikrobái elleni védelmét célozzuk meg. Ez jelentős eredményekhez vezethet azokban az esetekben, amikor apró magvú, alacsony tápanyag készlettel rendelkező növényeket termesztünk, (repce, mustár, gabona) vagy olyan technológiát alkalmazunk, amikor szármaradványokkal telített magágyba vetünk, illetve ha vetésforgónkban az azonos betegségekkel rendelkező növények az optimálisnál sűrűbben követik egymást.

Az után, hogy területünket és növényeinket tápláltuk, valamint egyöntetű fejlődésüket elősegítettük, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van.

A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet. Amikor egy mikroelem hiánynak szemmel látható tünetei vannak, akkor garantált a jelentős terméskiesés. A termés mennyiségének fokozása érdekében törekednünk kell arra, hogy a növényt érő stresszhelyzeteket elkerüljük vagy legalább a stressz által okozott kárt mérsékeljük. Ebben tud nekünk segítséget nyújtani az Energia Humin készítmény huminsav tartalma, melyet, mint „szerves anyag eszenciát” tud hasznosítani növényünk.

Az Energia Humin ettől a gazdasági kártól tudja megvédeni a termelőket, alkalmazását növénykultúrától függetlenül, megelőző jelleggel 4-10 l/ha dózisban osztott kezeléssel javasoljuk. 
 

Phylazonit termékeink hatékonyan járulnak hozzá minden növénykultúra fejlődéséhez. Ismerje meg többi termékünket is!